20 GODINA AMBASADE LOKALNE DEMOKRATIJE ZAVIDOVIĆI Featured

30 May 2017

Prošlo je više od dvadest godina od zvaničnog otvaranja Ambasade lokalne demokratije, u Zavidovićima u Aprilu 1997. godine i povezivanja sa italijanskim teritorijama i građanima iz mjesta Alba, Brescia, Cremona pod pokroviteljstvom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.

Između Općine Zavidovići i Ambasade Lokalne Demokratije postoji bliska veza nastala nakon tragičnih događaja 29. Maja 1993. koji su doveli do pogibije italijanskih volontera Sergio Lana, Fabio Moreni i Guido Puletti dok su pokušavali dostaviti pomoć opkoljenim građanima Zavidovića i pomoći žrtvama rata da dođu u Italiju.

U ovih dvadeset godina isprepleteni su međusobni odnosi i uspostavljena dugotrajnu saradnja između naših teritorija, realizovani brojini projekti, razmjene i aktivnosti različitog tipa u Bosni i Hercegovini, Italiji i drugim evropskim zemljama.

Povodom obilježavanja dvadeset godina postojanja ALD Zavidovići organizuje nekoliko događaja koji će se održati u PETAK 2. JUNA 2017. U DOMU KULTURE U ZAVIDOVIĆIMA.

 • 10,00 Konferencija „Saradnje i migracije“
 • 14,00 Prezentacija aktivnosti „Zavidovići XX vijek“ – Razmišljanje o industrijskoj prošlosti grada radi razumjevanja preobražaja i sadašnjosti
 • 15,30 Tematski stolovi „Razmišljanja o potrebama i problemima, prijedlozi i strategije za budućnost“
  • Mladi u Zavidovićima
  • Budućnost ženskog udruživanja u Zavidovićima
  • Turizam i poljoprivreda u Zavidovićima: perspektive razvoja
  • Kuda ide demokratija i participacija u Zavidovićima

Pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju ovim događajima i da kroz razgovor i kontakte sa gostima iz Italije daju svoj doprinos koji će poslužiti za planiranje našeg djelovanja na području Zavidovića u budućnosti.

Where we are

Agencija lokalne demokratije
LDA Zavidovici

Omladinska 10
72220 Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Tel/fax +387 32 877 008
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Compatible browsers: IE 9+, Firefox, Chrome, Opera, Safari

City and membership info